Ovatko tekoälylelut turvallisia? – otetaan selvää!

Tekoäly (AI) on tullut osaksi monia arjen teknologioita, ja nyt myös lelumarkkinat ovat ottaneet harppauksia kohti älykkäämpää tulevaisuutta. Tekoälyä hyödyntävät lelut tarjoavat lapsille uudenlaisia oppimis- ja leikkikokemuksia, mutta herättävät myös kysymyksiä turvallisuudesta ja tietosuojasta. Tässä artikkelissa kerromme, miten tekoälylelut toimivat, mitä hyötyä tekoälyleluista on ja ovatko tekoälylelut turvallisia käyttää?

Mihin tekoälyä käytetään leluissa?

Tekoälylelujen perusidea on tehdä leikkikokemuksesta interaktiivisempi ja henkilökohtaisempi. Tekoälyn avulla lelujen toiminnallisuuksia voidaan laajentaa ja mukauttaa. Toisin kuin perinteiset lelut, joissa on ennalta määritelty määrä toimintoja, tekoälylelut voivat oppia ja luoda aina uusia kokemuksia. Tämä tekee niistä pitkäikäisiä, sillä ne voivat tarjota jatkuvasti uutta sisältöä ja viihdyttää lasta pitkään!

Haastattelimme kahta leluvalmistajaa ja kysyimme heiltä tekoälyleluista ja niiden turvallisuudesta.

Play-I Poe -nalle – tarinoita tekoälyn avulla

Play-I Poe -nalle on tekoälyllä varustettu tarinankertojanalle, joka herättää tarinat eloon luomalla ainutlaatuisia, lapselle räätälöityjä kertomuksia. Play-I Poe -nallea ohjataan ilmaisen sovelluksen kautta. Lapsi tai vanhempi voi valita sovelluksessa valmiina olevia aiheita ja hahmoja, joiden perusteella nalle alkaa luoda tarinaa.

Nallen tarinankerronta tapahtuu yhteistyössä ChatGPT:n kanssa, jossa itsessään on vahvat suojatoimet. Näiden lisäksi Play-I Poen sovelluksessa on lisäsuodattimia. Tarinoiden sisältö on suodatettu tarkasti niin, että se on turvallista ja sopivaa lapsille. Tarinat ovat aina ikään sopivia, eikä käyttäjä voi itse syöttää nalleen sopimattomia teemoja tai sanoja. Lapsi ei ole suorassa vuorovaikutuksessa tekoälyn kanssa, vaan tieto kulkee sovelluksen ja tekoälyn välillä.

Vanhempi voi halutessaan syöttää sovellukseen lapsen etunimen, iän ja syntymäpäivän. Tämä on ainoa tallennettu käyttäjätieto, ja vanhempi voi myös päättää olla syöttämättä sitä. Näiden tietojen avulla lelu voi mainita lapsen nimen tarinassa, valita parhaiten lapsen ikään sopivan tarinan ja toivottaa syntymäpäiväonnittelut.

Nalle ei tallenna lapsen puhetta tai ympäristöä, ja kaikki tarinat luodaan valmistajan oman palvelimien kautta, mikä takaa tietosuojan ja turvallisuuden.

Poe-nalle tarjoaa viihdyttävää ja turvallisia satuhetkiä pienille käyttäjille, ja sen avulla lapset voivat uppoutua tarinoiden maailmaan ennen nukkumaanmenoa tai vaikka matkalla. Vanhemmat voivat myös tallentaa jopa 60 minuuttia tarinoita, jotta niitä voi kuunnella myöhemmin uudelleen. Ilmaisen sovelluksen avulla nallen käyttö on helppoa ja joustavaa.

AiRo -robotti – interaktiivista oppimista tekoälyn avulla

Clementoni AiRo -robotti tuo tekoälyn täysin uudella tavalla lasten leikkeihin. Tämä innovatiivinen robotti kuuluu STEM-lelujen kategoriaan, mikä tarkoittaa, että se rohkaisee lapsia oppimaan tiedettä, teknologiaa ja ohjelmointia leikin varjolla.

AiRo käyttää tekoälyä tunnistaakseen lapsen liikkeitä älypuhelimen kameran avulla ja voidakseen imitoida niitä oppimalla liikkeet reaaliajassa. Toisin kuin monet muut lelut, AiRo ei puhu, vaan keskittyy liikkeiden ja toimintojen jäljittelemiseen, tehden siitä turvallisen ja yksinkertaisen käyttää.

Valmistaja korostaa, että AiRo ei tallenna mitään tietoja pilvipalveluihin, vaan kaikki tallennus tapahtuu ainoastaan käyttäjän puhelimella, mikä takaa tietoturvan. Robotin toimintoja päivitetään säännöllisesti sovelluksen kautta, jolloin uusimmat ominaisuudet ja tietoturvapäivitykset ovat aina käytettävissä.

AiRo-robotin avulla lapset voivat oppia ohjelmointia ja loogista ajattelua hauskalla ja interaktiivisella tavalla. Sen ilmainen sovellus antaa mahdollisuuden luoda rajattomasti uusia toimintoja ja komentoja, joten leikki kehittyy lapsen oppiessa uusia taitoja.

Ovatko tekoälylelut turvallisia?

Tekoälylelut tarjoavat uusia mahdollisuuksia sekä leikin että oppimisen saralla. Turvallisuus ja yksityisyys ovat näiden innovaatioiden keskiössä, ja valmistajat, kuten Skyrocket Toys ja Clementoni, ovat sitoutuneet varmistamaan, että lelut ovat turvallisia ja helppoja käyttää.

Lelut eivät tallenna lapsen vuorovaikutusta tekoälyn kanssa, ja tiedot, jotka tarvitaan leikkikokemuksen parantamiseen, ovat täysin vanhemman hallittavissa. Vanhemmille tekoälylelut tarjoavat uuden tavan rikastuttaa lapsen leikkikokemusta, samalla kun ne rohkaisevat lapsia oppimaan ja tutkimaan uutta teknologiaa turvallisessa ympäristössä.

Tätä artikkelia varten haastateltiin John Ardellia Skyrocket Toysilta ja Alessandro Buccia Clementonilta.

Tutustu myös näihin leikkimistä koskeviin artikkeleihimme:

Leikki on villi voima -asiantuntijahaastattelu

Leikkimisen teemasivu

Verkkokaupat

Julkaisija

Toyrock

HUOM! Hinnat ovat suositushintoja ja ne voivat vaihdella myymäläkohtaisesti, samoin kuin valikoima. Muutokset Lasten Suuren Lelukirjan tuotetietoihin ovat mahdollisia. Jos haluat tietää leluista lisää, paikallinen lelumyymälä on paras asiantuntija.

Oikeus hinnanmuutoksiin pidätetään. Emme vastaa painovirheistä. Arvonlisävero ja maksut voivat muuttua.

Seuraa meitä: